14 December 2008

2001: A Space Odyssey




















2001 Space Odyssey Arthur C Clarke'ın The Sentinel isimli kısa hikayesine dayanan, 1968 yılında Stanley Kubrick tarafından filme aktarılmış bir bilim-kurgu. Yapıldığı yıl dikkate alındığında, görsel efektleriyle ön plana çıkan filmin dikkati çeken diğer yönü yarattığı gelecek...

Gelecekle ilgili pek çok tasarım yapan filmde benim dikkatimi Dr. Heywood R. Floyd'un kızıyla görüntülü telefon konuşması yaparken, kızının ondan hediye olarak telefon istemesi, Floyd'un da ona evde bir sürü telefon olduğunu söylemesi çekti. 1960'lı yılların sonunda telefon evlere yeni girmeye başlayan ve birden fazla olmasının ne faydası olacağının anlaşılamayacağı yıllardı. Bugün çoğu kişi cebinde bile iki telefon taşıyor.

Filmde insanın evrimi başlı başına bir yer tutuyor.Alet yapan Australopithecus'dan (Homo ergaster ?) uzaya çıkan, Ay'da üs kuran Homo sapiens'e ulaşıyoruz. İnsan Jüpiter'e kadar ulaşmayı başarıyor, HAL 9000'i, kendi yarattığı bilgisayarı, en gelişmiş yapay zekayı sadece bir tornavida yardımı ile yenmeyi başarıyor. Ama ne yazık ki kendi ölümüne çare bulamıyor.


Labels: , ,